Wil je de auto verkopen, dan heb je autopapieren nodig. Welke autopapieren heb je nodig wanneer je een auto wilt verkopen? Hieronder lees je welke documenten essentieel zijn en je moet overdragen aan de koper.

  • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs)
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Keuringsbewijs
  • (Optioneel: onderhoudsboekje)

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs)

België kent 3 soorten kentekenbewijzen. In de loop der tijd zijn de kentekenbewijzen namelijk veranderd. Heb je de auto vanaf september 2013 in bezit dan heb je waarschijnlijk versie 3 in bezit.

 

Kentekenbewijs versie 3 (meest recent)

Dit inschrijvingsbewijs bestaat uit 2 delen. Beide zijn nodig om de auto te verkopen. Hoe ze er tegenwoordig uitzien zie je in de afbeelding hieronder.

Deel 1 hoor je altijd bij je te hebben als bestuurder. Veel bestuurders laten dit deel in de auto liggen. Op dit deel staat een auto afgebeeld (symbool).

Deel 2 hoor je thuis te bewaren. Dit deel moet je normaal gesproken nooit in de auto laten liggen. Op dit deel staat een huisje afgebeeld (symbool).

besteautobod-autopapapieren-belgie-kenteken-verkopen

Kentekenbewijs versie 2

Het kentekenbewijs (versie 2) is geel/zandkleurig en op dit document staat onder andere de woorden ‘kentekenbewijs’, ‘koninkrijk België’, en ‘certificat d’immatriculation’ vermeldt. Het formaat is A4.

Kentekenbewijs versie 1

Heb je de auto al heel lang in bezit, dan kan het zijn dat je een roze kentekenbewijs hebt. De roze versie is breder dan dat hij hoog is, en is een dubbelgevouwen document.

besteautobod-kentekenbewijzen-roze-geel-belgie-auto

Gelijkvormigheidsattest

besteautobod-gelijkvormigheidsattest auto verkopen belgieWat staat er in een gelijkvormigheidsattest en hoe herken je hem? Het gelijkvormigheidsattest, ook wel certificate of conformity (coc) genoemd, is een Europees document dat technische informatie bevat van de auto. Vaak is het een dubbelgevouwen A4 papieren en kan verschillende kleuren hebben. In een aantal gevallen is het logo van het automerk zichtbaar, en normaal is het attest voorzien van een handtekening en stempel. In het document zijn geen persoonlijke gegevens opgenomen. Er zijn enkel voertuiggegevens aanwezig waaronder het chassisnummer, merk, en type van de wagen.

 

 

 

Keuringsbewijs

Het keuringsbewijs heb je in principe nodig om de auto te verkopen. Wij zeggen ‘in principe’ want bij ons is dit niet verplicht namelijk. Ga je de auto particulier verkopen dan heb je het keuringsbewijs altijd nodig.

Is de auto goedgekeurd (groene balk bovenaan op keuringsbewijs) + gekeurd voor verkoop (roze formulier), dan ben je in bezit van dus 2 documenten. Het roze papier kan gebruikt worden door de koper om de auto vervolgens in te schrijven.

Is de auto afgekeurd bij de keuring dan heeft het keuringsdocument een rode balk bovenaan. Particulier verkopen is erg lastig want de nieuwe koper zou de auto eerst moeten laten repareren, vervolgens laten herkeuren, en pas wanneer hij goedgekeurd wordt dan kan hij worden ingeschreven. Wist je dat je bij ons ook een afgekeurde auto snel kunt verkopen?

besteautobod-keuringbewijs-groen-rood-goedgekeurd-afgekeurd

Onderhoudsboekje (optioneel)

Het onderhoudsboekje overdragen bij verkoop is niet verplicht maar zeker bij particuliere verkoop wel gewenst. Zo kan namelijk de onderhoudshistorie worden aangetoond.

Sleutels

De autosleutels zijn natuurlijk super belangrijk! Zonder sleutels kun je de auto niet (eenvoudig) verkopen. Je hebt minimaal 1 sleutel nodig.

Auto verkopen via ons

Via ons kun je zonder gedoe de auto verkopen, zelfs wanneer je niet in bezit bent van alle documenten! Het enige wat wij echt nodig hebben is het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs), en meer niet! Vandaag de auto verkopen voor de beste prijs? Bij ons geen gedoe, direct geld, en snel bij je thuis opgehaald!