In deze blog delen wij met je wat je in overweging zou moeten nemen wanneer je nadenkt over het overstappen op een elektrische auto. Zo kun je weloverwogen een beslissing maken. Overweeg je om nu of in de toekomst om over te stappen op een elektrische auto? Via Besteautobod krijgt u de beste prijs voor de verkoop van uw tweedehands auto.

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

 

De afgelopen jaren is er een aanzienlijke toename geweest in het gebruik van elektrische auto’s. Dit komt voornamelijk door de toenemende bewustwording van het belang van duurzaamheid en de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Elektrische auto’s hebben een groot voordeel ten opzichte van traditionele auto’s, omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten en daardoor bijdragen aan een schonere lucht.

Een ander belangrijk voordeel van elektrische auto’s is hun efficiëntie. Elektrische auto’s gebruiken hun batterijen efficiënter dan benzine- of dieselauto’s en zijn daarom goedkoper om te rijden. Bovendien zijn de onderhoudskosten van elektrische auto’s over het algemeen lager dan die van traditionele auto’s, omdat ze minder bewegende onderdelen hebben en dus minder slijtage en reparaties nodig hebben.

De toename van het gebruik van elektrische auto’s wordt gestimuleerd door overheidsbeleid, waaronder belastingvoordelen en subsidies. Veel landen hebben ambitieuze doelstellingen gesteld om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren en de transitie naar een duurzame mobiliteit te versnellen. Bovendien hebben veel autofabrikanten aangekondigd dat ze in de komende jaren meer elektrische auto’s zullen produceren, wat de beschikbaarheid van deze voertuigen zal vergroten.


#1 Actieradius van elektrische auto

De meeste moderne elektrische auto’s hebben tegenwoordig een actieradius van minimaal 200 kilometer. Sommige modellen, zoals de Tesla Model S, hebben een actieradius van meer dan 600 kilometer. Dit maakt het mogelijk om lange afstanden af te leggen zonder tussendoor te hoeven opladen.

Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat de actieradius van een elektrische auto kan variëren. Bij koud weer of extreme hitte kan de actieradius bijvoorbeeld afnemen. Ook het rijgedrag kan van invloed zijn op de actieradius. Wie veel optrekt en hard rijdt, verbruikt meer energie en zal daardoor minder ver kunnen rijden op een volle batterij.

Gelukkig wordt de actieradius van elektrische auto’s steeds beter en groeit het aantal laadpunten in Nederland en daarbuiten. Op steeds meer plaatsen zijn snelladers te vinden waarmee je in een half uur tot een uur je auto weer voor een groot deel kunt opladen. Zo wordt het steeds makkelijker om lange afstanden te rijden met een elektrische auto.

Kortom, de actieradius van elektrische auto’s wordt steeds beter en er zijn steeds meer laadpunten beschikbaar. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden en je rijgedrag om optimaal gebruik te maken van de actieradius van je elektrische auto.


#2 Kosten per kilometer bij een elektrische auto

Er zijn duidelijke verschillen in de kosten per kilometer tussen elektrische en benzineauto’s. Over het algemeen zijn elektrische auto’s goedkoper om te rijden dan benzineauto’s. Dit komt voornamelijk door de kosten van brandstof en onderhoud.

Elektrische auto’s hebben geen brandstof nodig, waardoor de kosten voor brandstof nul zijn. Het opladen van een elektrische auto is veel goedkoper dan het tanken van een benzineauto. Dit komt doordat de prijs van elektriciteit per kilowattuur lager is dan de prijs van benzine per liter. Bovendien bieden veel energieleveranciers speciale tarieven voor elektrische auto’s, wat de kosten nog verder kan verlagen.

Daarnaast zijn elektrische auto’s ook goedkoper in onderhoud. Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan benzineauto’s, wat betekent dat er minder slijtage en onderhoud nodig is. Elektrische auto’s hebben geen olie, bougies, uitlaat of distributieriem nodig, waardoor de onderhoudskosten lager zijn. Bovendien zijn elektrische auto’s minder gevoelig voor slijtage door remmen, omdat ze regeneratief remmen gebruiken, wat betekent dat ze kinetische energie terugwinnen tijdens het remmen en deze gebruiken om de batterij op te laden.

Hoewel elektrische auto’s aanvankelijk duurder kunnen zijn in aanschaf dan benzineauto’s, zijn de kosten per kilometer op de lange termijn veel lager. Bovendien worden de kosten voor elektrische auto’s steeds lager naarmate de technologie verbetert en de productiekosten dalen.

Kortom, de kosten per kilometer van elektrische auto’s zijn aanzienlijk lager dan die van benzineauto’s. Elektrische auto’s hebben geen brandstofkosten en hebben minder onderhoud nodig, waardoor ze een goedkopere optie zijn om te rijden. Hoewel de aanschafkosten hoger kunnen zijn, zijn de kosten op de lange termijn veel lager.


#3 Kosten van aanschaf elektrische auto

Er zijn aanzienlijke verschillen in de kosten tussen het aanschaffen van een elektrische auto en een benzineauto. Elektrische auto’s hebben doorgaans een hogere aanschafprijs dan benzineauto’s. Dit komt door de relatief hoge kosten van de batterijtechnologie en de beperkte productie van elektrische auto’s. Door de toenemende productie en ontwikkeling van elektrische auto’s daalt de prijs momenteel. Dat zorgt ervoor dat de aanschaf van een elektrische auto voor steeds meer mensen betaalbaar wordt. Door de lagere kosten per kilometer wordt een elektrische auto dus op den duur goedkoper dan een benzine of diesel auto.


#4 Duurzaamheid

Naast de kosten speelt duurzaamheid vaak ook een grote rol in de beslissing om een elektrische auto aan te schaffen. Een elektrische auto is namelijk een stuk duurzamer dan een auto op benzine of diesel. Ondanks dat een groot deel van de in Belgische energie nog niet duurzaam wordt opgewekt is de impact op het milieu aanzienlijk kleiner. Aangenomen wordt dat door de toename van groene energie de impact nog vele malen kleiner gaat worden. Daardoor doet u er vanuit duurzaamheidsoverwegingen goed aan om een elektrische auto aan te schaffen.


#5 Conclusie

Concluderend hebben elektrische auto’s veel voordelen ten opzichte van een gewone auto. Zeker wanneer u van plan bent om de auto voor langere tijd te gebruiken bent u vaak voordeliger uit en is de uitstoot van uw kilometers vele malen lager. Hierdoor maakt u een goede keuze met het oog op het klimaat.


Eigen auto verkopen?

Van plan uw eigen auto te verkopen? Via ons autonetwerk krijgt u de beste prijs op uw auto. Vraag een vrijblijvend bod. Invullen kost slechts 1 minuut. Verkopen kan direct! Auto wordt kosteloos opgehaald.