De autokeuring in België stap voor stap

Ieder jaar ontvangt u een groen briefje in de brievenbus met daarop het woord autokeuring en het kenteken van de auto. Op dit briefje staat tevens een datum vermeld, bijvoorbeeld 28.08. Dit wil zeggen dat u uiterlijk 28 augustus de auto moet laten keuren. Aan de achterzijde vindt u alle keuringstations in België terug en de openingsuren. Een afspraak maken kan, maar hoeft niet. U kunt er gewoon naartoe rijden en in de rij aansluiten.

Voorbereiden en voorrijden

Voordat u naar de verplichte keuring gaat is het aan te raden om de banden op te pompen, en de verlichting te controleren. De zetels dienen in de gebruikelijke stand te zijn geplaatst en de veiligheidsgordels ingeklikt te zijn. Kinderzitjes dienen verwijderd te worden. 

Welke papieren moet ik meenemen

Bij een normale personenwagen dient u het gelijkvormigheidattest (of COC) mee te brengen, het inschrijvingsbewijs, de groene kaart (verzekeringsbewijs), en het laatste keuringsbewijs. Indien de auto recentelijk was afgekeurd dan moet u deze meebrengen.

Hoe verloopt de autokeuring

Zodra u naar binnen mag rijden worden de papieren gevraagd en ingevuld in de computer. Als u een dieselauto heeft, wordt er een roetmeting gedaan. Vervolgens wordt de verlichting getest, de schokbrekers, remmen, en gordels, en vind er een inspectie aan de onderkant van de wagen plaats. U hoort meteen of uw wagen is goedgekeurd of afgekeurd, en of er zaken zijn waar hij bij de volgende keuring hoogstwaarschijnlijk op afgekeurd zal worden. Vervolgens gaat u naar de kassa waar u het nieuwe keuringsbewijs ontvangt. Deze kan groen zijn wat betekent dat de wagen is goedgekeurd, of rood zijn wat betekent dat uw wagen is afgekeurd. Op beide formulieren staat bovenaan een uiterlijke keuringsdatum. Bij groen is dat een jaar en bij rood normaal gezien 2 weken. U heeft dan 2 weken de tijd om de auto te laten herstellen en opnieuw voor te rijden.

Hoe gaat de keuring in zijn werk

auto keuringU kunt met en zonder afspraak terecht bij het keuringsstation waar u ook jaarlijks de auto laat keuren. In plaats van in de rij te staan voor de jaarlijkse autokeuring, gaat u in de rij staan voor de tweedehands keuring. ‘s-ochtends vroeg is de wachttijd vaak het kortst. Een afspraak maken kan online en telefonisch via deze website.

Zodra u uw auto heeft gebracht zal de inspecteur nagaan of bijbehorende documenten geldig zijn en ook overeen komen met de auto. Onder de (boord)documenten valt het inschrijvingsbewijs en indien van toepassing het laatste keuringsbewijs. Daarnaast het gelijkvormingheidsattest. De inschijvingsplaten en het chassisnummer worden gecontroleerd. In feite dezelfde papieren als voor de normale keuring. Het gelijkvormigheidsattest bevat de technische gegevens van de auto.

 

Visuele keuring

Indien de auto minder dan 2 maanden geleden is gekeurd (voor de jaarlijks verplichte keuring) dan wordt deze slechts aan een visuele keuring onderworpen. Wel wordt er een remmentest gedaan met meetapparatuur, zoals dat bij de verplichte keuring ook het geval is.

 

Volledige keuring

groen keuringsbewijsIndien de auto langer dan 2 maanden geleden is gekeurd dan zal er een volledige keuring plaatsvinden waarbij ook de uitlaatgassen worden gemeten, de ophanging en lichten met meetapparatuur worden getest.

 

Groen keuringsbewijs

Indien de auto wordt goedgekeurd krijgt u een groen keuringsbewijs welke 1 jaar geldig is.

 

Tweedehandsrapport

Tweedehandsrapport (keuring voor verkoop) – Het tweedehandsrapport is bedoeld voor de nieuwe koper zodat hij of zij weet in welke staat de auto verkeerd. Mocht er dus bijvoorbeeld de airconditioning niet werken dat staat dat op het keuringsrapport. De nieuwe koper kan aan de hand van dat rapport een besluit nemen.

De aanvraag tot inschrijving moet door de nieuwe koper aan de DIV worden overgemaakt via de verzekering. Het document is 2 maanden geldig.

Car-pass

car pas De Car-Pass (kilometertellercertificaat) wordt samen met het tweedehandsrapport afgeleverd en is een officiële waarborg voor de reële kilometerstand. De Car Pass is om fraude te voorkomen aan de kilometertellerstand van tweedehands wagens. De Car Pass is vereist bij de verkoop van de auto. Zonder Car Pass is de verkoop niet geldig.

Keuringcentra

Op dit moment telt België 77 keuringcentra waar u een afspraak kunt maken voor de autokeuring.

Groene verzekeringskaart bij keuring

Sinds november 2013 wordt er tevens gecontroleerd bij de keuring of de groene verzekeringskaart aanwezig is. Zodoende wil men het aantal onverzekerde voertuigen in België terugdringen.

Afgekeurde auto verkopen

Een afgekeurde auto verkopen gaat niet gemakkelijk, vooral niet aan een particulier. De koper moet alle kosten op zich nemen en zelf de tweedehandskeuring laten uitvoeren om een inschrijvingsbewijs te verkrijgen. Via onze veiling kunt u wel gemakkelijk uw auto verkopen! Ook wanneer deze is afgekeurd. Wij zorgen ervoor dat u uw wagen alsnog aan de beste prijs kunt verkopen. 

Keuring voor verkoop

De keuring voor verkoop, ook wel tweedehandskeuring genoemd, is verplicht om de auto aan een particulier te kunnen verkopen. Zonder de tweedehandskeuring krijgt u geen roze inschrijfformulier om de wagen weer in te schrijven bij de DIV (dienst inschrijvingen voertuigen). 

Is de wagen minder dan 2 maanden geleden gekeurd voor de verplichte periodieke keuring, dan wordt de keuring voor verkoop (tweedehandskeuring) slechts onderworpen aan een visuele keuring. Een visuele keuring wil zeggen dat er geen meetapparatuur wordt gebruikt en alles op zicht wordt gekeurd.

Kosten van de keuring voor verkoop

Net als de verplichte keuring, kent de keuring voor verkoop ook kosten. De verplichte keuring kost rond de 45 euro. De keuring voor verkoop 39,00 euro wanneer de auto minder dan 2 maanden geleden is gekeurd.

Auto verkopen zonder keuring voor verkoop

Via onze site kunt u eenvoudig en snel een auto verkopen zonder keuring voor verkoop of wanneer hij is afgekeurd bij de verplichte keuring. Wij laten ruim 5000 garagisten een bod uitbrengen op uw wagen en sturen u alleen het hoogste bod door. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Wanneer u akkoord gaat met het bod dan komt de hoogste bieder uw wagen gratis ophalen. Benieuwd wat uw auto waard is? Meld hem dan gratis en vrijblijvend bij ons aan.

Wat kost de autokeuring

De kosten van de autokeuring hangen af van het type wagen en de brandstof. Een personenauto op benzine kost 36,60 euro, en op diesel 44,90 euro. Een lichte vrachtwagen op diesel kost 56,80 euro.

Auto verkopen zonder keuring?

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

 

Particulieren kopen geen auto zonder keuring

Je kunt eenvoudig een zoekertje plaatsen op een 2de hands site. Dat is de manier om veel particulieren te bereiken. Particulieren zitten echter niet te wachten op een auto zonder keuring want dan moeten ze zelf de auto laten keuren voordat ze hem in kunnen schrijven bij de DIV. Laten keuren betekent vaak onverwachte kosten. Een particulier wil vooraf weten wat de mogelijke kosten zijn, en wijkt liever uit naar een auto met keuring.

 

Wie reageert er op een zoekertje

Particulieren reageren in 9 van de 10 keren niet op een zoekertje waarin vermeld staat dat de auto zonder keuring wordt aangeboden. Handelaren daarentegen wel. De prijs die ze bieden is vaak echter vrij laag waarbij ze alle risico’s incalculeren. In praktijk raak je moeilijk van de auto af en krijg je er een slechte prijs voor terug.

 

Hoe het beste je auto verkopen zonder keuring

Een auto verkopen zonder keuring kun je het beste doen op een autoveiling. Bij de autoveiling zijn er autobedrijven aangesloten die juist op zoek zijn naar auto’s zonder keuring of afgekeurde auto’s. Vaak zijn het de garagisten die dan reageren. Via de veiling laat je al deze bedrijven op jouw auto bieden en kun je hem moeiteloos verkopen aan de hoogste bieder. De autoveiling van Besteautobod.be is als voorbeeld gratis. Je kunt hier dus gratis je auto aanmelden. Ze komen de auto bij je thuis ophalen wat ideaal is bij een afgekeurde of niet gekeurde auto waar je meestal niet meer mee kunt of mag rijden.