Ieder jaar ontvang je een groen briefje in de brievenbus met daarop het woord autokeuring en het kenteken van de auto. Op dit briefje staat tevens een datum vermeld, bijvoorbeeld 28.08. Dit wil zeggen dat je uiterlijk 28 augustus de auto moet laten keuren. Aan de achterzijde vind je alle keuringstation in België terug en de openingsuren. Een afspraak maken kan maar hoeft niet. Je kunt er gewoon naartoe rijden en in de rij aansluiten.

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

Voorbereiden en voorrijden

Voordat je naar de verplichte keuring gaat is het aan te raden om de banden op te pompen, en de verlichting te controleren. De zetels dienen in de gebruikelijke stand te zijn geplaatst en de veiligheidsgordels ingeklikt te zijn. Kinderzitjes dienen verwijderd te worden. 

 

Welke papieren moet ik meenemen

Bij een normale personenwagen dient u het gelijkvormigheidattest (of COC) mee te brengen, het inschrijvingsbewijs, de groene kaart (verzekeringsbewijs), en het laatste keuringsbewijs. Indien de auto recentelijk was afgekeurd dan moet u deze meebrengen.

 

Hoe verloopt de autokeuring

Zodra u naar binnen mag rijden worden de papieren gevraagd en ingevuld in de computer. Er wordt een roetmeting gedaan indien u een dieselauto heeft. Vervolgens wordt de verlichting getest, de schokbrekers, remmen, en gordels, en vind er een inspectie plaats aan de onderkant van de wagen plaats. U hoort meteen of uw wagen is goedgekeurd of afgekeurd, en of er zaken zijn waarbij hij bij de volgende keuring hoogstwaarschijnlijk op afgekeurd zal worden. Vervolgens gaat u naar de kassa waar u het nieuwe keuringsbewijs ontvangt. Deze kan groen zijn wat betekent dat de wagen is goedgekeurd, of rood zijn wat betekent dat uw wagen is afgekeurd. Op beide formulieren staat bovenaan een uiterlijke keuringsdatum. Bij groen is dat een jaar en bij rood normaal gezien 2 weken. U heeft dan 2 weken de tijd om de auto te laten herstellen en opnieuw voor te rijden.

 

Afgekeurde auto verkopen

Een afgekeurde auto verkopen gaat niet gemakkelijk, vooral niet aan een particulier. De koper moet alle kosten op zich nemen en zelf de tweedehandskeuring laten uitvoeren om een inschrijvingsbewijs te verkrijgen. Via onze veiling kunt u wel gemakkelijk uw auto verkopen! Ook wanneer deze is afgekeurd. Wij zorgen ervoor dat u uw wagen alsnog aan de beste prijs kunt verkopen. 

 

Keuring voor verkoop

De keuring voor verkoop, ook wel tweedehandskeuring genoemd, is verplicht om de auto aan een particulier te kunnen verkopen. Zonder de tweedehandskeuring krijg je geen roze inschrijfformulier om de wagen weer in te schrijven bij de DIV (dienst inschrijvingen voertuigen). 

 

Is de wagen minder dan 2 maanden geleden gekeurd voor de verplichte periodieke keuring, dan wordt de keuring voor verkoop (tweedehandskeuring) slechts onderworpen aan een visuele keuring. Een visuele keuring wil zeggen dat er geen meetapparatuur wordt gebruikt en alles op zicht wordt gekeurd.

 

Auto verkopen zonder keuring voor verkoop

Via onze site kunt u eenvoudig en snel een auto verkopen zonder keuring voor verkoop of wanneer hij is afgekeurd bij de verplichte keuring. Wij laten ruim 5000 garagisten een bod uitbrengen op uw wagen en sturen u alleen het hoogste bod door. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Wanneer u akkoord gaat met de prijs dan komt de hoogste bieder uw wagen gratis ophalen. Benieuwd wat uw auto waard is? Meld hem dan gratis en vrijblijvend bij ons aan.

 

Wat kost de autokeuring

De kosten van de autokeuring hangen af van het type wagen en de brandstof. Een personenauto op benzine kost 36,60 euro, en op diesel 44,90 euro. Een lichte vracht op diesel kost 56,80 euro.