Autorijden kost geld en iedereen kan van geld niet genoeg hebben daarom is besparen altijd een goede zaak. Ook u kunt geld besparen op de kosten die gemoeid zijn met autorijden. In veel gevallen kan een bewuster rijgedrag al aanzienlijk besparen op uw portefeuille. Naast het rijgedrag kunt u ook besparen op de autoverzekering, het onderhoud/herstellingen en de brandstofkosten.

Besparen op rijgedrag

rijstijlVeel mensen hebben zichzelf een bepaalde rijstijl aangeleerd wat consequenties heeft op het brandstofverbruik. Door bewuster te zijn van wat nu juist veel brandstof verbruikt kunt u al eenvoudig geld besparen. Een constante snelheid rijden spaart aanzienlijk brandstof. De zuinigste snelheid is rond de 80 à 90 kilometer per uur. Gebruik de Cruise Control indien mogelijk. Hierdoor kunt u een vaste snelheid rijden wat minder brandstof kost. Voldoende afstand houden met de voorganger voorkomt remmen en gas geven waardoor u minder brandstof verspilt. Indien u op verkeerslichten of een rotonde afrijdt kunt u eerder het gas loslaten en de auto laten uitrollen. Indien er een brug open staat of u moet wachten bij een spoorwegovergang dan kunt u uw motor afzetten. Wat ook veel brandstof kost is hard optrekken met de auto en hard rijden (veel toeren maken). Tijdig doorschakelen (max 2500 toeren) spaart veel brandstof uit.

 

AUTO VERKOPEN?

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

Besparen door onderhoud te plegen

Onderhoud kost geld en dat hoort bij het autorijden maar wist u dat u dure reparaties ook kunt voorkomen door onderhoud te laten plegen? Als voorbeeld nemen wij de remmen. De remmen auto-onderhoud fordbehoren het wiel af te remmen als het rempedaal wordt ingetrapt. Zodra u deze loslaat hoort het wiel vrij te kunnen draaien zonder weerstand. Indien er een rem vast zit dan treed er niet alleen rolweerstand op maar slijt het remblokje overmatig met als gevolg dat deze onbruikbaar wordt en de remschijf ook beschadigd. In veel gevallen worden remblokken en remschijven als set tegelijkertijd vervangen om remverschil te voorkomen. Dit betekend als de rem aan het linker achterwiel vast is gaan zitten de remmen zowel links- als rechts achter vervangen moeten worden. Bij een onderhoudsbeurt komt men er snel achter als een rem niet meer beweegt zoals zou moeten en als deze vast begint te zitten. Door dit probleem tijdig aan te pakken door het te reinigen en opnieuw te smeren kan slijtage aan remblokken en remschijven worden voorkomen. Een set remblokken en remschijven kunnen 450 euro kosten waar een simpele onderhoudsbeurt 175 euro had kunnen kosten.

Wat ook bij een onderhoudsbeurt wordt vervangen is het luchtfilter. Het luchtfilter is een onderdeel welke er voor moet zorgen dat de motor schone zuurstof krijgt aangevoerd welke nodig is voor een optimale verbranding waardoor ook de motorprestaties goed tot hun recht komen. Bij een vervuild luchtfilter wordt het mengsel van brandstof en zuurstof anders waardoor de motorprestaties kunnen worden beïnvloed. De computer zal dit bijregelen waardoor dit nagenoeg niet merkbaar wordt tijdens het rijden. Deze compensatie gaat wel ten koste van het brandstof verbruik.

Bandenspanning heeft ook invloed op de brandstofkosten

bandenspanning zachte bandenZachte autobanden zorgen ook voor een hogere rolweerstand waardoor het brandstofverbruik flink omhoog kan gaan. Pomp daarom de banden op volgens de opgegeven fabrieksspecificatie. Gemiddeld worden banden op 2,1 bar opgepompt. Kunt u nergens terug vinden hoeveel luchtdruk er in uw banden moet dan kunt u kijken op deze website die over bandenspanning gaat.

Goedkoper tanken

tankstation-belgie essoNog een manier om te sparen op brandstof kosten is door op te letten wat de brandstofprijzen zijn. 5 cent kan misschien weinig verschil lijken maar op een tank van 50 liter brandstof is 5 cent 2,50 euro duurder of goedkoper. Tankstations die aan de snelwegen liggen zijn vaak duurder met hun brandstof vergeleken met tankstations welke zich in een industriegebied hebben gevestigd. Op internet kunt u vaak wel uitzoeken wat de brandstofprijzen zijn van de pompstations in de omgeving. Ook als u er langs rijdt kunt u de prijzen onthouden en vergelijken met die van anderen. Zo weet u welke pomp duur en goedkoop is.

Besparen op de autoverzekering

Ook op de autoverzekering kan flink wat geld bespaard worden. In veel gevallen kunt u zelfs tot 50% besparen. U dacht dat u voordelig uit was maar het kan nog goedkoper. Sommige verzekeringsmaatschappijen zijn goedkoper dan anderen. Mocht u wisselen, let er dan op dat u hetzelfde terug krijgt.

Een andere manier van besparen op de autoverzekering is door goed te kijken wat uw verzekering wel en niet dekt en wellicht zaken niet meer mee te laten verzekeren waar u toch geen gebruik van maakt of waar het risico zeer klein is.

Rijdt u nu een onzuinige auto en wilt u daar van af? Lees dan hier tips over het verkopen van uw auto.