Groene voorwaarden aan Europese coronasteun voor autofabrikanten

De Europese autosector zal naar verluid steun van de EU krijgen om de coronacrisis te overleven. Die steun komt echter niet zonder enkele belangrijke ‘groene’ voorwaarden. De Europese commissie wil het herstelpakket namelijk gebruiken als hefboom om de vergroening binnen de auto-industrie te versnellen. Want, zo las nieuwsagentschap Bloomberg in de documenten: “Massale overheidssteun voor de autosector zal de toekomstige generaties met een grote schuld opzadelen. Die steun moet daarom tegemoetkomen aan de verwachtingen van de jeugd rond klimaatverandering en een gezondere en schonere toekomst.”

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

Grote problemen in de auto-industrie

Net als in ons eigen land waren de autosalons in de afgelopen maanden in veel Europese landen gesloten. Waar dat in België leidde tot 90% minder auto verkopen in april ten opzichte van een jaar eerder, laten grote landen als Frankrijk, Italië en Spanje vergelijkbare cijfers zien. In Italië daalde het aantal nieuwe registraties zelfs met 97,6%. In geheel Europa zijn in april in totaal 76,3% minder wagens verkocht.

Niet enkel de garages en autosalons ondervinden grote hinder als gevolg van de coronamaatregelen. Door geheel Europe moesten ook fabrieken noodgedwongen de lopende banden stilzetten, waardoor de productie stilviel. De autoproductie is nu weer is hervat, maar dit betekent niet dat de problemen voorbij zijn. Veel fabrikanten kampen nog met tekorten aan onderdelen en het in zeer zwaar weer verkerende Renault moest op last van de rechter een fabriek in Normandië tijdelijk opnieuw sluiten, omdat deze niet coronaproof bleek te zijn.

eurozone euro teken gele sterren

EU-steun met voorwaarden voor autofabrikanten

Om de sector, die goed is voor 13,8 miljoen jobs, overeind te houden, zal de Europese Commissie tientallen miljarden investeren. De maatregelen en steunpakketten die nu genoemd worden zijn groengekleurd:

  • De komende twee jaar wordt 20 miljard euro vrijgemaakt voor aankoopsubsidies voor schone voertuigen.
  • Er komt een investeringsfonds van 40 tot 60 miljard om de ontwikkeling van groene (elektrische) aandrijflijnen te kunnen versnellen.
  • De subsidie voor elektrische laadpalen zal worden verdubbeld.
  • Er wordt zelfs overwogen om elektrische voertuigen vrij te stellen van btw.

Al met al is dit dus een zeer stevig pakket. Mits het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd biedt dit zowel autofabrikanten én consumenten mooie kansen om in één klap zowel de autowereld als de aarde een dienst te bewijzen.

elektrische auto bmw

Een goed moment om uw auto te verkopen en een nieuwe te kopen

Ook de Belgische consument doet er dus goed aan deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Met name wanneer u op zoek bent naar een nieuwe wagen loont het zich meer dan ooit de moeite ook het elektrische gamma te overwegen. En wanneer u dan een nieuwe auto heeft gevonden doet u er goed aan uw oude auto te verkopen voor het hoogste bod. Via onze unieke autoveiling bent u altijd verzekerd van de allerhoogste prijs, omdat meer dan 5000 erkende garagisten zijn aangesloten en meebieden. Onze dienst is bovendien helemaal gratis en binnen 24 uur is uw auto al verkocht.