Ontvang gratis een vrijblijvend bod

Auto waarde – Vijf verrassende factoren die de dagwaarde van uw wagen mede bepalen

Dat de auto waarde afhankelijk is van de cataloguswaarde, de leeftijd, kilometerstand en technische staat van de wagen, wist u waarschijnlijk wel. Maar er zijn ook enkele minder voor de hand liggende factoren die van invloed zijn op de auto waarde en verkoop waarde van een tweedehands auto of een camionette. We hebben de waarde bepalende factoren voor u op een rijtje gezet.

 

Kleur is van invloed op de auto waarde

Deze kende u wellicht al, omdat ook de prijs van een nieuwe auto afhankelijk is van de lak die u kiest. Maar wist u dat de auto waarde veel sneller kan dalen met bepaalde kleuren? Gouden en zilveren auto’s verliezen opvallend snel hun waarde. De kleuren die het best hun waarde behouden? Oranje en geel, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

elektrische ferrari

 

Brandstof invloed op de waarde van de auto

Het brandstoftype is van invloed op de populariteit van een auto en dus ook op de auto waarde en verkoop prijs. Bovendien fluctueert dit over tijd. Vijftien jaar geleden was diesel bijvoorbeeld erg populair (want goedkoper en minder CO2 dan benzine), maar met de invoer van lage-emissiezones is de waarde van een gemiddelde dieselauto flink gedaald. We verwachten dat vervuilende en dieselauto’s en (in minder mate) benzinewagens in de toekomst nog minder waard zullen worden, naarmate milieueisen strenger worden. Ook opmerkelijk: de auto waarde is ook afhankelijk van de huidige brandstofprijzen. Zuinige auto’s worden bijvoorbeeld meer waard als de brandstofprijzen stijgen, terwijl slurpers juist in waarde stijgen als de olieprijs zakt. Maar ongeacht deze factoren kunt u via Besteautobod gemakkelijk uw auto verkopen. Wij vinden namelijk altijd een geschikte koper voor uw wagen!

brandstof invloed op verkoop prijs auto

 

Persoonlijke tintjes – maken auto minder waard

Wilt u uw (bestel-)wagen verkopen aan de hoogste prijs? Dan doet u er goed aan persoonlijke items weg te halen, ook voor de foto’s. Koper zullen namelijk eerder geneigd zijn een auto te kopen waarin ze zichzelf kunnen zien rijden. Persoonlijke items kunnen dan een psychologische drempel vormen. Haal dus in ieder geval die Buffalovlaggetjes weg en verwijder eventuele stickers of andere persoonlijke tintjes zodat uw auto er neutraal uitziet!

stickers op auto

Kleine mankementjes veel invloed op de auto waarde

In principe geldt dat als u de reparatiekosten van de dagwaarde van een auto afhaalt, u de echte verkoopwaarde krijgt. Dat is echter niet het gehele verhaal. Kleine mankementjes vormen net als persoonlijke items namelijk een psychologische drempel en zullen de auto waarde behoorlijk omlaag halen, als u direct verkoopt aan een particulier. Een paar nieuwe ruitenwissers, een spiegelkap vervangen, lichten laten maken: het zijn reparaties die een paar tientjes kosten, maar die de waarde van uw auto met honderden euro’s kan doen stijgen.

auto met mankementen

Ontwikkelingen in autoland en autowaarde

Tot slot nog een factor waar u zelf geen invloed op heeft, maar die een grote rol speelt. Bepaalde gebeurtenissen kunnen de auto waarde van een automodel verhogen of verlagen. Komt bijvoorbeeld naar buiten dat een bepaalde autofabrikant jarenlang sjoemelsoftware heeft gebruikt om emissietesten te foppen? Dan zal de fabrikant reputatieschade lijden en alle auto’s minder waard worden. Koopt de koning toevallig net dezelfde auto als waarin u rijdt? Dan zal de reputatie van het model stijgen en kunt uitgaan van een hogere auto-waarde!

Tip: benieuwd wat uw eigen auto waard is? Meld hem gratis en vrijblijvend aan voor onze online auto verkoop site en krijg het beste bod!